Pizza Hut contohnya, selepas jam 6 petang biasanya ramai budak budak hantar piza yang kerja malam ni melapur diri, kebayakannya kerja memang nak menambahkan pendapatan, di samping tu dapatla makan free. Tiba tiba teringat daun masa muda muda dulu. Masih ingat lagi nombornya 7552525, sekarang tak pakai lagi nombor ini untuk order pizza, sekarang dah boleh order online. Kerja di tempat fast food gini memang seronok, kawan ramai, makan minum free, kerja sambil gelak ketawa tak ingat dunia. Pula rangkaian fast food ni berdekatan, dah muak makan pizza, order kfc dari jiran seberang jalan atau pun Mc D yang berdekatan. Zaman dulu dulu kita guna barter trade. Sekeping pizza besar bersamaan dengan 8 Mc Chicken gitu. Trade ini berlaku tanpa pengetahuan boss.
Bagaimanapun bekerja di fast food restoran gini tak sepenat berniaga di pasar malam, kebanyakan yang berniaga di pasar malam terpaksa prepare lebih awal. Kena beli barang barang dulu, susun barang, kemas barang satu hal lagi, contoh orang yang berniaga air yang macam macam jenis warna tu, modal tak seberapa sangat tapi untungnya banyak. Kalau musim panas memang laku, sekejab air semua dah habis. Kalau musim hujan pula yang tak habis tu tuang kat longkang saja. Nak bawa balik tak berbaloi, buat berat kereta saja. Balik rumah pula kena basuh dulu semua bekas tu, nanti bersemut.
kl mmg tinggi cost of livingnya. tapi lubuk rezeki jugak tu. maklum la umatnye ramai yaamat kan.
ReplyDeletebetul tu jah, ada orang kerja sikai je tapi business yang lain kencang,
ReplyDeleteehhh, ko belum tidur lagi jah
salam..
ReplyDeletemmg kos living tinggi
ada keta pun, kena bayo tol, paking blabla..
baik duk umah jerk lalalal..
beli makan kat luar kurang2 7 8 henggget
last2 masak je la simple2 lauk telo
sardin cap ayam pun mahal
lallaal...
gaji 4 riban pun
tolak keta, umah, mak ayah, itu ini bils blabla
tinggal ciput
huwaaaaaaaa
kl lubuk rezeki..semua ada..mak bapak je yg takde..
ReplyDeletebiru,
ReplyDeletesyukur la ada juga 4 ribu, banyak tu he he
sahrom,
orang rajin banyak la rezeki, orang malas makan apa yang ada saje
baru tringat nape saya brenti keje dulu... Niaga sendiri lebih baik dari byk segi:
ReplyDelete1. remuneration makin hari makin ummphh!
2. belonging of assets
3. profit sendiri punya hehe..
4. keja separuh mati pun takper sebab company sendiri punya so berbaloi
5. dan yg paling penting - satisfaction!
finaz,
ReplyDeletedaun belum sampai seru lagi nak kerja sendiri, masih makan gaji, mungkin tunggu sampai pencen,...oh tidakk
Kawan dulu pernoh bawa teksi sapu tak ada permit..puas juga berhambat dengan polis kehulu dan hilir..nak tampung kos sara hidup terpaksa..
ReplyDeletedaun
ReplyDeletesaya ni rasanya jadi cikgu sampai pencen je la..
semangat meniaga takde
releven,
ReplyDeletedaun suka baca pengalaman sebegini, nanti boleh kongsi sama kita
kl,
cikgu ok apa banyak side income tu