Thursday, April 15, 2010

Fat to Lose

Dua hari ni di office daun ada buat ujian saringan kesihatan, dikendali oleh Yayasan Jantung Malaysia. Sambutan memang bagus, ramai yang nak tengok tahap kesihatan masing masing, walaupun ujiannya simple saja tapi boleh la sebagai petunjuk awal tahap kesihatan kita. Maka diistiharkan:

Glukosa : 5.7 mmol/l  (paras sesuai < 7 mmol/l kalau puasa)
Kolestrol : 3.47 mmol/l (paras sesuai < 5.2 mmol/l)
Nadi: 71
Tekanan darah : 98/60 mm.Hg (sesuai <120/80 mm.Hg) eh... rendahnya
Ukuran pinggang: tutttttt ( alamakkk)
Ukuran pinggul: tuttttt (alamakkk)
Berat: tutttt( eh ringannyaaaa)
Tinggi: tutttt ( eh  pendeknya)
Lemak: 30.7 % ( ada lemak juga ke?)
Indeks Jisim Tubuh: 21.3 (berat sesuai 18.5-24.9) ok dah ni

maka berdasarkan info itu ini pula result yang keluar

sila buat buat tak nampak

Jangan tak percaya fat to lose ialah 2.3 kg, entah dari mana pula figure ni keluar, agaknya 2 jam sebelum tu daun ada makan kari ikan, sebab tu lemak ada lebih. Itu la kan kita tak boleh kata orang yang kurus tak ada lemak, daun syak semua lemak itu ada kat perut, sebab hanya bahagian perut saja yang buncit. Menurut mereka daun kurang air, kurang senamam dan yang pasti tekanan darah rendah. Tekanan darah rendah ada beberapa sebab seperti pembuluh darah besar, jantung kecil atau volume darah tu kurang.

Maka semalam daun cuba ajak jiran main badminton depan rumah, konon nak exercise tapi dia kata tak boleh, malam dia kenyang sangat sebab dia masak sedap. Memang tak boleh bergantung kepada orang lain kan kalau nak bersenam. Kita lari setempat dalam rumah pun keluar peluh juga.

10 comments:

  1. salam,

    waaaaaaaaaaa
    kenapa banyak sangat tooooooooooooottt
    hahahha..
    ku juga opis buat juga
    best best
    dapat tahu macam2 kan
    yg pasti bmi normal hokey...lalalal
    tapi kena kurengkan gak lemak kat lengan, pinggang, hahahhah...=p

    skipping depan tv pun boleh per
    atau beli x trax tuh, best joget2 depan tv dow
    huhu

    good luck!

    ReplyDelete
  2. eh, mana ada banyak dua kilo je, he he

    ReplyDelete
  3. aerobic lah Daun. Saya buat 2 jer. Dua-dua pun indoor.
    1. lari atas treadmill
    2. pasang dvd aerobic dance kat TV & buat sama (saya suka Jane Fonda & Paula Abdul punya jer..)

    peluh giler.... konfem turun!

    ReplyDelete
  4. salam kenal, salam ziarah

    tak byk tu, 2 kilo jer... saya ni dok pasang niat nak besenam, tapi buatnya tidak, huhuhu

    ReplyDelete
  5. mak su,
    tima kasih ya datang sini... daun tak berat mana cuma terlebih sikit

    ReplyDelete
  6. Pembetulan..Index Jisim Tubuh ; berat sesuai 18.5 - 22.9 (asian)

    Saya bmi..22 gitu..

    eh!!..naper x check kolesterol?

    ReplyDelete
  7. Opss!!!....Isnin check mata..hehe

    ReplyDelete
  8. Salam,
    uikssss...jom kita buat puasa sunat isnin khamis nak..2 in 1..ermmmm..bila nak mula ek?

    ReplyDelete
  9. erkkk, puasa ..... isnin hari daun paling busy...khamis,, erkkkk ....

    ReplyDelete

tidak lebih dari 50 patah perkataan