Thursday, December 2, 2010

Ada udang di sebalik batu

Tadi ada sorang kawan yang baru daun kenal tak sampai setahun, dia telefon, katanya nak bagi buku yang daun suruh belikan. Bagusnya dia, sanggup singgah di sini sekejab semata mata nak bagi buku itu. Katanya dalam perjalanan ke tempat lain, sementara dia berada di kawasan berdekatan boleh la, apa salahnya.

Jam satu bila daun sedang merayau rayau beli makan tengahari tiba tiba dia call dah ada depan office. Sah la dia yang menunggu dengan bmw, sebagai orang yang tak minat kereta daun tak peduli berapa siries tu, nampak macam 7, maka selepas masuk dalam keta borak seminit dia kasi buku, lepas tu dia mula keluar fail, tadi ada pergi hantar dokumen kat client, bla, bla, bala bala... rupanya dia orang unit trust.
berapa ya harga ni?

Pendekkan cerita suruh daun melabur dalam unit trust, salah orang kut , dia ingat daun duit  banyak, cite pula pasal epf, bla bla, bala bala. Akhirnya, tutup cerita tak payah kasi borang, duit daun kat epf pun ciput, tak layak lagi. Bla bla, bala bala cite pula pasal income kalau invest berapa, berapa tunjuk account orang lain, gitu gini, income dia pula gitu gini, boleh bayar keta tu.

Dong dang dong dang habis dua puluh minit borak dalam keta, di tangan daun masih memegang sebungkus nasi yang menunggu untuk di makan. Sekian terima kasih. Cari la orang lain, daun antara orang orang tak berduit nak invest.

2 comments:

  1. Salam Daun...semoga sihat dan ceria selalu...
    kalau dah banyak duit sok boleh la invest... lama-lama sok epf pun dah banyak boleh ambik sikit dari akaun 1... tapi kena cari ajen yang kita kenal dan boleh dipercayai... duit epf insyaALLAH tak hilang cuma kalau ajen tu kita kenal senang sikit urusan... saya ada ambik dengan ajen yang juga sahabat baik saya... setakat nie alhamdulillah...

    ReplyDelete
  2. abi,
    tima kasih atas nasihat, buat masa ni memang tak berduit la

    ReplyDelete

tidak lebih dari 50 patah perkataan