Tuesday, February 2, 2010

Rezeki

Hari wilayah daun cuti, hari yang boleh settle hutang hutang yang ada, paginya mestilah aktiviti mendobi dulu, kemudian barulah aktiviti membayar hutang bermula, kemudian ke rumah kawan, last month daun ada belanja dia sebab tolong daun, tapi dia complain katanya sate yang daun beli di pasar malam dekat rumah dia tu tak sedap, daging nya agak berbau, mana lah kita tau. Dia terpaksa order piza tambah sebab perutnya besar, mee yang daun beli juga tak cukup.

Jadi sebelum ke rumahnya semalam daun singgah pasar basah beli ayam sekor, nanti kau masak la sendiri, sate ke apa benda. Sebaik sahaja saja melangkah masuk rumahnya telah terhidang nasi beriani atas meja, wah.... dia kata ini menu pak ungku, entah lah daun cekik je sepinggan. Selamat lah makan tengahari. Sembang sekejab balik, lalu ikut highway puchung damansara, jam punya lah panjang, punggung pun kebas, tak tahan masuk federal highway keluar ikut sungai besi. Selamat sampai rumah.

Oleh kerana kenyang, petangnya daun masak menu simple, menu yang sambil pejam mata pun Chef Wan boleh masak. Sup Ayam. Ketuk ketuk ketuk, campak dalam periuk, petangnya kul 6.30 daun dah siap makan kerana nak ke Bangi. Sampai di area Bangi tetiba hujan turun, payung pula tak ada dalam keta. Singgah 7 eleven beli payung. Tak pasal tambah lagi koleksi payung. Selepas isyak ada pula orang belanja kami nasi bungkus dari langat katering. Makan lagi. Alhamdulillah rezeki kan, habis juga makan. Sapa lah yang tak bernama ni sudi sedekah makan malam. Semoga dimurahkan rezeki. Minggu depan kalau ada orang lain pula nak sedekah ok juga. Amin.

6 comments:

  1. patut la shah alam jem teruk semalam

    ReplyDelete
  2. rezeki yg ada, jika dikongsi pasti berkat..trime kasih singgah di blog sy..sy add tuan ye

    ReplyDelete
  3. sahrom,
    terima kasih follow, malangnya saya bukan tuan.he he

    ReplyDelete

tidak lebih dari 50 patah perkataan