Wednesday, November 25, 2009

Banjir dan Banjir Kilat


Banjir kita dah biasa dengar, bagi orang pantai timur, banjir memang dah biasa. Bagaimanapun orang Johor, orang Kedah, orang Penang dan lain lain negeri pantai barat pun dak merasa siksanya bila banjir melanda. Cuaca sekarang dah tak mengenal negeri, tak mengenal masa lagi, semua dah bertukar tukar. Siksanya menjadi mangsa banjir ni hanya orang orang yang pernah mengalaminya sahaja yang tahu. Kalau setakat menonton tv, membaca di suratkhabar, tak cukup untuk menyelami kesusahan ini.

Di KL ni menjadi mangsa banjir kilat dah biasa. Pengalaman pertama dulu kat Kg Baru, lama dah. Masa tu era Mahathir. Sungai Kg Baru disempitkan dan putra lrt Kg Baru tengah dalam pembinaan. Balik office, sesampai je kat jalan masuk Kg Baru orang sangat ramai. Air dah melimpah sampai Jalan Raja Abdullah. Unit DBKL dah sediakan bot untuk balik ke rumah memasing. Kg Baru tenggelam. Itu lah kali pertama ana naik bot dalam bandar. Nasib duduk rumah flat, sesapa yang duduk rumah bawah tu memang kesian.

Seorang kawan ana yang baru beli kereta sanggup meredah air paras pinggang nak menyelamatkan keretanya. Malang, tak sempat. Dah tenggelam. Harus dia mandi dettol malam tu. Bayangkan air longkang semua bercampur. Bunyi alarm kereta riuh rendah di mana mana. Menjelang tengah malam air surut. Masa untuk menimba air dalam kereta keluar. Mencuci rumah dan kereta memang memenatkan. Sesapa yang rumah bawah,tilam bantal semua kena tukar, belum kira lain lain lagi,kusyen, carpet, pakaian, kabinet dapur pun rosak.

Esok bila kita pergi melawat kawan yang rumah bawah, kita gelak separuh hari, entah macam mana buah epal yang dalam peti ais dia boleh ada dalam longkang. Hebat betul kuasa air. Ini bencana alam. Dia datang dalam sekelip mata. Bila bila masa tanpa diduga.

2 comments:

  1. o..saya ingat sangat masa tuh. Saya pun terperangkap gak dlm banjir tuh. Balik kerja. (masa tu kerja part time) seksa... Busuk sangat. Macam2 bau ada. Memang mengerikan..

    ReplyDelete

tidak lebih dari 50 patah perkataan