Friday, November 27, 2009

Raya di sini

Tahun ni raya jatuh pada hari jumaat, ada tiga hari masa, jumaat, sabtu dan ahad. Tak ambil cuti. Ana mengambil keputusan "stand by" tidak balik kampung. Berdasarkan alasan alasan berikut.

 • Cuti hampir habis, sekarang dah hujung tahun.
 • Sekarang musim hujan di Kelantan.
 • Radiotor kereta rosak, dah service 2 hari sebelum raya, meragam lagi ke?
 • Roadtax kereta expire 29hb, bagaimanapun semalam berjaya renew.
 • Tak ada orang marah kalau tak balik. Kedua ibu bapa telah meninggal dunia.
 • Kawan ana kata kalau balik pun menghabiskan boreh aje. Dia gurau sebenar tu.

Jadi hari ni ana pergi sembahyang raya di sini. Surau dekat taman ana cepat sangat, sebelum pukul 8 pagi dah sembahyang. Banyak kot lembu nak disembelih selepas ni. Pergi surau taman sebelah, suraunya lebih besar...ramainya orang...melimpah limpah sampai keluar. Bahagian perempuan Alhamdulillah ada ruang, lagipun orang perempuan selalu bawa kelengkapan yang cukup,sejadah kain semua. Tikar tikar yang terbentang diluar semua dah penuh orang,ramai yang bentangkan sejadah atas rumput, yang tak bawa sejadah, sekadar melihat je orang sembahyang.

Memang selalupun, sembahyang raya haji cepat daripada sembahyang raya aidilfitri, kambing yang bertanduk pusing pusing dah ready beberapa ekor untuk disembelih, sedang berehat di tepi surau. hari ni hari kambing, esoknya baru sembelih lembu, ada tujuh ekor sedang menunggu. Jadi apa aktiviti hari ni selain daripada mendobi, makan dan menonton tv?

4 comments:

 1. alasan2 diatas memang sangat kukuh hehehe

  ReplyDelete
 2. hairan masa sembahyang raya penuh masjid tapi masa sembahyang jumaat separuh kurang

  ReplyDelete

tidak lebih dari 50 patah perkataan