Tuesday, November 24, 2009

Sotong kering

Memandangkan hari ni ada kawan hantar email pasal sotong kering, di sini ana sertakan untuk bacaan. Memang dah tau pasal sotong ni, tapi kekadang makan juga.

Gambar atas, ialah sotong kering. Kalau dibakar atau dimasak sambal, sedap oooo!!! Sedarkah anda, selalu makan sotong kering lebih merbahaya dari merokok. Dalam mazhab Hanafi, sotong adalah haram dimakan. Kanser daripada sotong kering - Mengandungi logam toksik sama seperti bateri, plastik dan baja fosfat .
Ini dipetik dari kosmo tak tau la bila datenya:
Oleh NIZHA PERIASWAMY nizha.periaswamy@kosmo.com.my PEGAWAI penyelidik CAP, Hatijah Hashim menunjukkan sotong kering yang didakwa dicemari kadmium di pejabatnya di Pulau Pinang semalam.
GEORGE TOWN - Ramai mengetahui keenakan sotong kering ditambah lagi jika dimasak sebagai sambal. Namun Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendedahkan, tidak mungkin ramai pengguna sedar bahawa sotong kering kaya dengan logam toksik jenis kadmium, bahan yang sama digunakan dalam membuat bateri, plastik dan baja fosfat.
"Kesan pengambilan kadmium mendedahkan seseorang terhadap kanser payu dara, kanser prostat serta penyakit buah pinggang,'' kata Presidennya, S. M. Mohamed Idris pada sidang media di pejabatnya di sini semalam. Menurutnya, selain sotong kering, makanan laut kering lain seperti tiram, ikan bilis dan udang juga mengandungi kadmium tetapi pada kadar yang lebih rendah.
"Hasil ujian yang dilakukan mendapati kandungan kadmium dalam sotong kering melebihi empat kali ganda had yang dibenarkan,'' ujarnya. CAP membuktikan perkara itu melalui ujian rawak melibatkan enam sampel sotong kering dan hasilnya mendapati lima sampel mengandungi kadmium serta tiga daripadanya mempunyai kandungan logam itu secara berlebihan. Dah lama ya tak baca utusan pengguna ni, dulu selalu nampak kat kedai buku, sekarang entah ada ke tak. Persatuan Pengguna yang paling aktif adalah dari Pulau Pinang, banyak juga buku buku keluaran persatuan ni di kedai kedai. Kita je yang tak nak beli dan baca.

4 comments:

 1. tengs for sharing, jarang beli but sesekali pekena tak ingat,

  ReplyDelete
 2. Ya Allah ye ke? saya baru tahu.. selalu kalo masak nasi lemak tak sah kalo tak masak sambal sotong kering. Thanks yer sharing info nih.

  ReplyDelete
 3. finaz,
  gitu la citenya

  armouris,
  terima kasih

  hantu makan,
  kita selalu makan dan termakan

  ReplyDelete

tidak lebih dari 50 patah perkataan